1. Wat is vormingsonderwijs?

Vormingsonderwijs is kosteloos onderwijs (45 minuten per week) dat u kunt aanvragen op uw (openbare basis) school. Het is een uniek recht van ouders dat is vastgelegd in de wet waar, voor ouders en school, geen kosten aan verbonden zijn.

Vormingsonderwijs helpt leerlingen om een eigen levensbeschouwelijke identiteit te vormen. Vakleerkrachten uit diverse levensbeschouwelijke stromingen geven les vanuit hun levensbeschouwelijke achtergrond en laten leerlingen kennismaken met de rijkdom van die cultuur, traditie en levenswijze. Inleven, filosoferen, kritisch nadenken en vragen stellen staan hierbij centraal. Daarbij leren leerlingen een open houding aan te nemen naar andere levensbeschouwingen en zich zo open te stellen voor de ander.

2. Voor wie is vormingsonderwijs bedoeld?

Voor kinderen uit alle groepen van de openbare basisschool of samenwerkingsschool.

3. Wat zijn de kosten van vormingsonderwijs?

Er zijn voor ouders en basisschool geen kosten aan vormingsonderwijs verbonden. De overheid betaalt dit onderwijs. Het aanvragen van vormingsonderwijs verloopt via het Centrum voor Vormingsonderwijs in Utrecht.

4. Uit welke lessen/levensbeschouwingen kan ik kiezen?

Het Centrum voor Vormingsonderwijs is een samenwerking tussen zeven partners die het onderwijs verzorgen: Boeddhistisch vormingsonderwijs, Hindoeïstisch vormingsonderwijs, Humanistisch vormingsonderwijs, Islamitisch vormingsonderwijs, Joods vormingsonderwijs, Katholiek vormingsonderwijs en Protestants vormingsonderwijs.

Ouders kunnen kiezen voor:

  • vormingslessen vanuit een specifieke levensbeschouwing (boeddhistisch, hindoeïstisch, humanistisch, islamitisch, joods, katholiek of protestants)
  • vormingslessen waarbij diverse vakleerkrachten vanuit hun eigen levensbeschouwing in een carrousel lessenseries verzorgen

Ook is maatwerk mogelijk in overleg met de school.

5. Wie is verantwoordelijk voor de lesinhoud van vormingsonderwijs?

Vormingsonderwijs valt onder de verantwoordelijkheid van de werkgever van de vakleerkracht (een of meer van de zeven partners). Een regiobegeleider van Centrum voor Vormingsonderwijs is aanspreekpunt. De school is gastheer en stelt de leerlingen in de gelegenheid om vormingsonderwijs te ontvangen.

6. Zijn de vakleerkrachten lesbevoegd?

Alle vakleerkrachten die vormingsonderwijs geven, zijn lesbevoegd of bekwaam verklaard in het kader van de Wet Beroepen in het Onderwijs (BIO). Ze volgen jaarlijks verplichte na- en bijscholingen.

7. Missen kinderen belangrijke lessen als ze vormingsonderwijs volgen?

Nee. Het lesuur vormingsonderwijs wordt zo door de school ingeroosterd dat uw kind geen kernvakken, zoals rekenen en taal, mist.

8. Is vormingsonderwijs hetzelfde als ‘geestelijke stromingen’ of ‘burgerschapsonderwijs’?

Nee. De groepsleerkracht geeft geestelijke stromingen of burgerschapsonderwijs waarbij deze aandacht geeft aan godsdienstige, levensbeschouwelijke en maatschappelijke waarden zoals die leven in de Nederlandse samenleving.

Vormingsonderwijs werkt met vakleerkrachten die zelf deel uitmaken van de levensbeschouwingen die zij vertegenwoordigen. Zij kunnen dus van binnenuit lesgeven. Bovendien geven zij vormingsonderwijs op aanvraag van de ouders. Lees hier meer over de verschillen tussen Vormingsonderwijs en burgerschap.

9. Hoe kan ik als ouder vormingsonderwijs aanvragen voor mijn kind?

• Vraag de schooldirecteur om vormingsonderwijs. De directeur zal dan onderzoeken of er nog meer ouders zijn die geïnteresseerd zijn. De school heeft de wettelijke plicht om de behoefte naar vormingsonderwijs onder ouders te inventariseren.
• Neem contact op met de (G)MR. De medezeggenschapsraad kan meedenken over het aanbieden van vormingsonderwijs op de school van uw kind.

10. Zit ik als ouder/verzorger ‘vast’ aan een eenmaal gemaakte keuze?

Nee. Ouders mogen ieder jaar opnieuw kiezen om hun kind wel of geen vormingsonderwijs te laten volgen. Ook hoeven ouders niet zelf de identiteit te hebben van het gekozen vormingsonderwijs.

Staat uw vraag er niet bij? Neem dan contact met ons op, wij helpen u graag verder!